The Hero Mindset
Heltene i sporten vår er de som forstår hvordan man kan leve lenge og skadefritt gjennom å redusere risiko.
Overhørt på hoppfeltet
Coach: “Det ser ut som vi kommer til å være på standby en stund. Vinden guster opp til 29 knop.”
Den som blir coachet (ca 250 hopp): “Det gjør ikke noe! Jeg føler meg komfortabel med å hoppe i dette.”
Coachen, som akkurat hadde fortalt eleven sin at de venter med å hoppe på grunn av vinden, endte opp med å ha en detaljert diskusjon om hvorfor vindkast med høy variasjon i styrke og vind opp mot 29 knop er farlig.
Når vi snakker om variasjon i vindstyrke mener vi variasjon mellom laveste og høyeste vindstyrke. Vind på 15 knop som blåser konstant er bedre enn vind som varierer fra 5 til 15 knop. Variasjonen kan være forskjellen på å skulle lande i 15 knop vind som dropper til 5 i det du skal bremse ut skjermen, til å skulle lande i 5 knop og få vindkast på 15 knop i det du skal lande. Variasjonen påvirker hvordan skjermen din flyr på en rekke måter, og kan inkludere alt fra plagsom turbulens til katastrofal skjermkollaps.
Like farlig som sterke vindkast er tankegangen om at det å hoppe i dårlige og tvilsomme forhold er modig og kult.
- Alethia Austin
Ferske hoppere tar ofte dristige beslutninger om å hoppe i forhold som er mindre enn ideelle, og snakker om det som om de har mer mot enn de som velger å holde seg på bakken. Dette er et tegn på at disse hopperne ennå ikke har nok og riktig erfaring. Tid og erfaring i sporten vil forhåpentligvis avdekke for de fleste at det ikke er et eneste hopp som er så moro at det er verdt risikoen man tar ved å hoppe i tvilsomme forhold.
Hva er The Hero Mindset?
- Å vurdere værforholdene før hvert hopp.
- Sette og holde sine egne grenser når det kommer til vær og vind.
- Identifisere og vurdere røde flagg.
- Ta avgjørelser som holder deg og de rundt deg trygge.
- Å være klar over at det er større sjanse for å hoppe igjen dersom man holder seg på bakken under dårlige forhold.
- Å ta seg selv av løft for hvilken som helst grunn dersom man tviler på sin egen eller andres sikkerhet.
Hvordan vet du om du er en av fallskjermhopperne som praktiserer sikker dømmekraft i sporten vår og respekteres nettopp av denne grunn?
Noen spørsmål å stille seg selv:
- Hopper du i sterkere vind enn andre som typisk venter på bedre forhold?
- Er du den som fortsatt manifesterer deg for løft når det er tvilsomme forhold - før det uansett blir satt på hold og de fleste andre allerede har tatt seg av?
- Hopper du en mindre skjerm enn andre med ditt erfaringsnivå?
- Hopper du som oftest til tross for fyllesyke og/eller at du er sliten?
- Foreslår andre hoppere at du bør roe ned?
Det tar tid og erfaring å bli en trygg fallskjermhopper, men om vi ser rundt oss på de som har flere hopp en oss og ser hvilke avgjørelser de tar i tvilsomme forhold, innser man kanskje at det ikke er mangel på mot som gjør at de holder seg på bakken. Mest sannsynlig er det deres erfaringer og opplevelser, samt hva de har vært vitne til i sporten.
Bruk litt tid og vurder hva som gjør deg til en tryggest mulig fallskjermhopper. Vurder hvem dine mentorer er, helst noen som har mange år i sporten og tusen og noe hopp, og snakk sikkerhet med dem. Still spørsmål. Vær modig nok til å stå på bakken og vent på bedre forhold så er du sikker på at du får en ny sjanse til å hoppe.
Om du ikke har brukt mye tid på å tenke gjennom scenarioer som vil holde deg skadefri og i live, start med det nå. Det finnes mye erfaring i sporten vår allerede og folk er villige til å hjelpe deg med å tenke gjennom disse tingene. Ikke bare for deg selv, men for hele fallskjermsporten. Utnytt at du har erfaring og talent rundt deg og begynn å ta initiativ til disse samtalene.
Husk, i mye vind og tvilsomt vær, er det de som tar seg av løft som praktiserer trygg fallskjermhopping. Det er The Hero Mindset vi alle burde strebe etter for å holde oss selv og andre skadefri og i live.
Be safe out there!