Med mindre du er en super-skygod som alltid lander på beina når du hopper fallskjerm, så har du opplevd at både rigg, hoppdress og annet utstyr blir skittent.

Hvordan ta vare på utstyret ditt

Del 3/3 - Vasking av utstyr: I denne serien får du en utfyllende guide til hvordan du selv best kan behandle utstyret ditt slik at du har det lengst mulig og minsker sjansene for unødvendige feilfunksjoner.

Publisert

Elisabeth Fjellro

Elisabeth Fjellro (36), hoppet siden 2016. Har ca. 570 hopp. Favoritthopp er FS, tracking og innhopp. Har gjort 5 WS-hopp, og har lyst til å gjøre mer av det! Synes det er viktig å bli kjent med og ta vare på utstyret fordi riktig bruk og vedlikehold er det som gjør at vi kan hoppe gjentatte ganger uten store skader og uhell.

Les DEL 1 her.

Les DEL 2 her.

Vasking av utstyr

Med mindre du er en super-skygod som alltid lander på beina når du hopper fallskjerm, så har du opplevd at både rigg, hoppdress og annet utstyr blir skittent (gress i hjelmen, anyone?). Da kan det være greit med en vask innimellom.

Hoppdress: Det anbefales fra de fleste produsentene av hoppdress at for at glidelåsen skal vare lengst mulig, å ikke gå med den zippet halvveis ned når man venter mellom løftene. Ha glidelåsen enten helt ned, eller helt opp. Når man skal vaske hoppdressen, anbefales det å vrenge dressen og lukke alle glidelåser og eventuelt borrelåser. Vask hoppdressen på kaldt vann (30 grader) på et skånsomt vaskeprogram (ikke for høy sentrifugering) og med et mildt vaskemiddel. Hoppdressen anbefales å vaskes alene eller sammen med kun noen få plagg. Ikke bruk tørketrommel. Du finner vaskeanvisning både på lappen til hoppdressen, og på produsentens nettsider.

Visir/hjelm: Cookie har laget en YouTube-video om hvordan du enkelt kan ta ut skummet i G3-hjelmen. Kort forklart kan du løsne visiret fra hjelmen og vaske dette med vanlig oppvaskmiddel (Zalo eller lignende) og bruke fingrene til å vaske visiret. Viktig at du ikke bruker oppvaskkost, da det skal lite til før du lager riper eller merker. Skyll godt med vann og la visiret lufttørke.

De fleste skumdelene/paddinger i hjelmen kan tas av. Disse kan legges i varmt vann med mildt vaskemiddel (bittelitt grønnsåpe funker), og deretter henges/legges på et varmt sted for å tørke. La delene tørke helt før du setter de på plass i hjelmen igjen. Vaskeinstruksjonene gjelder også for G4 og for Tonfly sine hjelmer. Bruk mildt vaskemiddel og gjerne en myk klut, og la lufttørke. Bruk aldri vaskemidler som er basert på løsemidler, hydrokarboner, ammoniakk eller syrer. Både Tonfly og Cookie anbefaler å oppbevare hjelmen i jevn temperatur og ikke for varmt, og de skriver også på sine nettsider at alle endringer på hjelmen slik som maling, kan skade hjelmen eller endre dens nivå av beskyttelse.

Sånn, da har du forhåpentligvis enten lært noe nytt, eller repetert noe du hadde glemt (eller begge deler). Nå kan du ta vare på utstyret ditt i flere år fremover, og trenger ikke kjøpe nytt ved unødvendig slitasje eller feilfunksjoner som kunne vært unngått. Det betyr mer penger på hopping og moro. Og et lite tips sånn helt på tampen. Det kan være lurt å lese gjennom manualen for både rigg, nødåpner og høydemålere slik at du blir enda bedre kjent med hvordan utstyret fungerer. I manualen står det også hvordan man lukker containeren når man pakker. Hopper du med en ny rigg, eller leier en annen type rigg enn du pleier å hoppe, kan det hende den lukkes på en annen måte enn den du er vant med.

Ellers er det alltid greit å vite hvordan utstyret vårt fungerer. Jo mer kunnskap vi har om utstyret vi hopper, jo tryggere fallskjermhoppere er vi.

Powered by Labrador CMS