Vil du være en badass?

Vær en badass på nødprosedyren din.

Publisert

Artikkelen er fra 2016.

Så, du tror du er en badass? Hvor godt kan du nødprosedyren din?

Jeg spør om dette fordi det har blitt et problem i sporten. De fleste fallskjermhoppere gjør nødprosedyren sin korrekt om de blir spurt om å gjøre den. De fleste kan svare riktig på en skriftlig prøve. Men ligger det i muskelminnet? Er en perfekt nødprosedyre en instinktiv respons når du har en feilfunksjon? I en fysisk anstrengende situasjon med tidspress, er du klar for å utføre nødprosedyren din korrekt uten å nøle? Uheldigvis er det ærlige svaret altfor ofte nei.

Altfor mange hoppere kan ikke nødprosedyren sin i nærheten av så godt som de burde. Som daglig leder på et av verdens største hoppfelt, setter jeg meg alltid ned å prater med de jeg ser som enten trekker for lavt eller har en nødåpnerfyring. Sammen prøver vi å finne ut hvordan de havnet i denne situasjonen slik vi kan være sikre på at de vet hva de skal gjøre for å ikke havne her igjen.

To erfaringer fra Perris

Vi trener på et hopp i femten minutter, men vi bruker ikke en gang fem sekunder på å øve på det som redder livet vårt.

På en travel og nydelig dag på Skydive Perris hadde vi to nødåpnerfyringer med mindre enn en times mellomrom. Den ene hopperen hadde rundt 100 hopp og trakk skjerm på 4000 fot. Han hadde en lavhastighets feilfunksjon og kuttet på god høyde, men trakk ikke reserve før nødåpneren fyrte. Den andre hopperen hadde rundt 400 hopp og trakk skjerm på 3000 fot, hadde pilot chute in tow, kuttet og ventet på reserven frem til nødåpneren tok seg av saken.

Siden begge trakk skjerm i god høyde var det ingen grunn til at noen av de skulle være i frittfall så farlig lavt. Jeg spurte om de kunne vise meg nødprosedyren sin. Begge gjorde den korrekt. Så spurte jeg om de kunne snakke gjennom feilfunksjonen, tankeprosessen sin og vise meg hva de gjorde.

Ingen av de utførte korrekt nødprosedyre!

Begge gjorde noe annerledes i luften enn de har øvd på og som de viste meg på bakken. En av de “tok” før “se”. Den andre tok med en hånd når planen hans var å bruke begge hender.

Hvordan er dette mulig?

Fallskjermutstyr har utviklet seg mye. Nødprosedyren vi skal gjøre ved en feilfunksjon er enkel og grei å gjennomføre. Altfor mange ulykker, og flere næruhell enn vi kan telle, skjer fordi vi ikke gjør denne prosedyren korrekt innenfor den tiden vi har.

Disse tre enkle tingene kan redde livet ditt

1. Øv på nødprosedyren din

Nødprosedyrer blir ikke øvd nok på. Jeg har spurt mange personer om hvor ofte de øver på nødprosedyren sin. Det mest vanlige svaret jeg hører er “Jeg øver før hvert hopp”. Det høres ut som det skulle være nok, men sannheten er at det er det ikke. Basert på det vil en hopper med 100 hopp ha øvd på nødprosedyren sin 100 ganger etter kurs. Det er ikke i nærheten av nok til å utvikle det instinktive muskelminnet du trenger for å redde livet ditt på de få sekundene du har.

Det er flere måter å utføre nødprosedyre på. Og de fungerer så lenge du gjør dem korrekt og umiddelbart. Ingen av de tar med enn noen sekunder. På ett minutt kan du øve på nødprosedyren din 12 ganger. Siden livet ditt avhenger av det, hvorfor ikke bruke fem minutter på å gå gjennom nødprosedyren din 60 ganger? Vi trener på et hopp i femten minutter, men vi bruker ikke en gang fem sekunder på å øve på det som redder livet vårt.

Gjør nødprosedyren din 10 ganger om dagen i 30 sekunder, eller fem ganger om dagen i ett minutt (hver dag, ikke kun de dagene du hopper). Da vil du ha øvd så mye at det er automatisk. Når du ser en feilfunksjon vil du instinktivt gjennomføre en korrekt nødprosedyre uten å nøle.

Vil du være en badass? Vær en badass på nødprosedyren din.

2. Vær ett skritt foran

Vi blir ofte overrasket når fallskjermen vår ikke fungerer som den skal og vi bruker for lang tid på å avgjøre “flyr ikke”. Vær ett skritt foran. Forvent at du får en feilfunksjon på hvert hopp. Vær positivt overrasket når du ikke har det. Om du er i tvil om skjermen din flyr eller ikke, så gjør den ikke det. En flyvende skjerm får deg ikke til å tvile.

Ikke vent til du er i en stresset situasjon med feilfunksjon før du avgjør hva du skal gjøre. Bestem deg nå for at du skal gjennomføre en korrekt nødprosedyre uten å tvile dersom du ikke er 100 % sikker på at du har en flyvende skjerm over hodet.

3. Trekk skjerm trygg høyde

Om du ikke har nok høyde vil ikke en gang en velutført nødprosedyre redde deg. USPA’s laveste trekkhøyde er 2500 fot. For å trekke på 2500 fot må du gjøre wave off på minst 3000 fot. Om du trekker lavere enn dette har du kanskje ikke tiden du trenger.

Dette er tre enkle ideer som kan redde livet ditt. De har reddet mitt ved mer enn 30 feilfunksjoner. Vær så snill og tenk over dette og del det.

Powered by Labrador CMS