Ny materiellsjef i F/NLF

På søndag 21/7 2024 har styret F/NLF godkjent Sten Rune Myrland som ny materiellsjef (MSJ) i F/NLF. I forbindelse med det benytter jeg muligheten til å reflektere litt rundt hva jeg har sett på som viktig i de 6,5 årene jeg har sittet som MSJ.

Publisert Sist oppdatert

Først og fremst har det vært viktig for meg å jobbe med grensesnittet mellom hopper og utstyr. Måten vi utøver sporten vår på, kulturen og vanene våre, slår direkte tilbake på oss selv gjennom utstyret vårt om vi ikke er årvåkne. 

Dette viser seg gjennom swooping med gamle liner som ryker, aktivering av nødåpnere pga feil skjermflyving/innstilling og knallharde åpninger pga pakkevaner og utstyrskonfigurasjon. 

Gjennom å innføre et materiellkurs før B-lisensen var håpet å rette på nettop dette. Og tenk, vi har nesten eliminert step-througher og togglefyringer i Norge etter innføringen. Og nå sees kurset på som en selvfølgelighet.

Jeg er også stolt av MK-utdanningen vår, og all den innsats som har blitt lagt ned først av Eirik Breen og deretter av Tore Helgedagsrud. Nå står Sten Rune og Magne Overrein klar til å ta kurset videre til nye høyder. Det er utdannet mange dyktige MKer som er blitt viktige ressurspersoner for klubbene. 

I 2018 var obsreg blitt 3 år gammelt, og det var en tendens til litt beskyldningskultur og «skyttergravskrig» mellom MKer på forskjellig side av landet. Det er ikke så gøy når noen finner en feil man har gjort, og MKer er kanskje holdt til en ekstra høy standard her.

Om en instrukør lander mot Ten eller en MK har glemt å sy softlinks er det min mening at det er mindre aksept for MK-feil der ute. Selv om kanskje risikoen for skade er like stor. Ikke misforstå, en MK kan absolutt gjøre ting som er livsfarlig, men generelt sett er MK feil sett på som mer utilgivelige. Selv om alle er mennesker og vi gjør alle feil innimellom. Og min mening er at mennesklige feil ikke er slutten, men starten på en årsaksanalyse.

Vi har hatt stort fokus på dialog, læring og viktigheten av deling for å bli bedre, og jeg mener vi snakker bedre sammen nå enn tidligere. I de vanskelige sakene som likevel har vært rundt MK-lisenser, har de det gjelder tatt egne vurderinger og avgjørelser om å levere inn papirene sine. Dette er kanskje en rar ting å skrive om her, men den integriteten og holdningen har gjort jobben som MSJ mye mer spiselig for min del. Tusen takk.

Vi gjennomførte et fysisk MK seminar i 2019 for å knytte tettere bånd og tilføre mer kompetanse til MKene, og jeg skulle ønske det var mer engasjement til å videreføre dette i miljøet gjennom å bidra til agendaen. Kanskje kan MK-seminaret gjennoppstå, men det krever en felles innsats fra miljøet, og ikke bare fra Sten Rune. 

Og når det sies, tusen takk til Sten Rune som tar på seg dette vervet. Vi er helt avhengige av at flinke personer tar på seg store frivillige verv som dette i F/NLF. Spander gjerne en øl på han i baren.

Tusen takk for meg, og vennlig hilsen

Anders Mæland

Tidligere MSJ (og ny leder SU)

Powered by Labrador CMS