Hvordan holde fallskjermformen i vinter?

Lurer du på hvordan du holder fallskjermformen i vinter? Frittfall har spurt fire erfarne hoppere om deres tips.

Publisert Sist oppdatert

Karsten Langeland (28) har hoppet siden 2015 og har 2000 hopp.

Karsten Langeland.

Det er ingen hemmelighet at fallskjermhopping i Norge stort sett kun skjer på sommerhalvåret. Så hvordan kan jeg da holde meg «current» gjennom vinterhalvåret? Sannheten er at det klarer jeg ikke å gjøre i denne perioden med lav aktivitet. Dette må jeg (og de fleste andre) ta høyde for når sesongen starter igjen. Man kommer til å være rusten og ute av trening. For meg så er det to forskjellige aspekter ved det å holde seg current. Det ene er den sikkerhetsmessige delen av fallskjermhopping, og den andre er det å gjøre utfordrende ting/pushe grenser for egne ferdigheter. 

Personlig så holder jeg den sikkerhetsbiten mer eller mindre vedlike ved å dra på noen utenlandsturer å hoppe i løpet av vinteren, og ellers tenke igjennom/visualisere forskjellige scenarioer etter å ha sett på videoer fra andre folk. Den andre biten er det verre med. For meg er det under skjerm jeg gjør de mest utfordrende tingene, og dette er og den mest risikofylte delen av hoppet. Med andre ord så justerer jeg ned vanskelighetsgraden på det jeg gjør når jeg hopper på vinterstid og/eller i begynnelsen av sesongen.

Demo på World Cup og EM.

På vinterstid driver jeg med en del speedflying/riding. Selv om dette ikke er helt sammenlignbart så føler eg at det hjelper med å ha skjermflyvingen litt mer i fingrene enn jeg ellers ville hatt når sesongen begynner igjen. Ingen er på samme nivå i begynnelsen av en ny sesong som de var i slutten av forrige etter en vinter med lav aktivitet.

Alt i alt syntes eg det er helt greit å miste litt av fallskjermformen iløpet av vinteren. Det er fint med en liten pause fra en ellers hektisk hverdag med mye hopping dagen lang for å få tid til andre gøye ting.

Camilla Marnor (31) har hoppet siden 2015 og har 900 hopp.

Camilla Marnor.

Etter at jeg ble med på FS-satsing med laget Thyra i starten av 2022 har fallskjermsporten blitt mer en helårsaktivitet for meg. Når utendørskonkurransene er over på høsten beveger vi oss inn i tunnelen og begynner å jobbe med blokkteknikk, b-slott, og andre ting som passer godt å jobbe med i tunnelsesongen.

Vi trener i snitt 1-2 dager i uka i tunnelen. Utenom ser jeg på video av topplagene i verden for å se hvordan de flyr, og visualiserer hopp for mental trening - både for å være forberedt på å fly raskere, og for å «programmere» inn endringer i blokkteknikk som vi jobber mye med akkurat nå.

Fysisk trening er også en del av hverdagen, med god motivasjon i å ha et bedre fysisk grunnlag for å prestere bra med laget, og å forebygge skader. Jeg liker å trene variert for å ha det mer moro med treningen. Fortiden går det i styrketrening, squash, en og annen gruppetime på treningssenteret, og jeg har akkurat begynt med klatring for å utfordre lavhøydeskrekken.

Camilla på trening med FS-laget Thyra.

Christopher Støle (33) har hoppet siden 2020 og har 650 hopp

Christopher med lagvenn Kristina Aarvold.

En av de beste tingene jeg liker å gjøre i løpet av vinteren er å bli med på ProFlyer kveldene på Modern Activity Center. Da får en treffe fallskjermhoppere som en kanskje ikke ser så mye på vinterhalvåret, samt at en har det kjempemoro sammen i tunnelen ca 1 gang i måneden!

Så har jeg vært på lag i forskjellige grener siden 2021, og da blir gjerne vinterhalvåret brukt til å trene i tunellen som lag og gjøre seg klar mot NM innendørs som normalt sett er i mars. FS er for eksempel kjempegøy å trene sammen som lag og da er en 4 stk som kan dele på tunneltiden så det ikke blir så dyrt ( sånn jeg startet!).

Ellers så har jeg vært på Basicen hvert år siden jeg startet og syns opplegget der har vært helt fantastisk med tanke på å bli klar til sesongen, det å lære seg nye skills og bli kjent med nye fallskjermvenner. Og ellers er det jo det jeg gleder meg til, å ta med meg ting jeg har lært i tunellen og basicen med ut i lufta når sesongen starter i Norge.

Sandra Håkonsen (23) har hoppet siden 2020 og har 570 hopp.

En normal vinter for meg betyr en del avkobling fra hopping. På grunn av høy intensitet gjennom sommeren og lite prioritert tid til annet ser jeg det nødvendig å gjøre andre ting enn bare hopping for å ikke gå lei.

 Som storklubbhopper avsluttes sesongen min gjerne i starten av september. Når det er ferdig på OFSK bruker jeg mer tid på de mindre klubbene som hopper vinteren rundt, hvor da HaGL Fallskjermklubb blir den nærmeste klubben for meg. Jeg pleier ikke hoppe så mye på vinteren, men syntes det er en fin ting å reise på hoppfelt for å se og lære av andre, samt det sosiale.

Sandra Håkonsen.

Det er heller ikke å legge skjul på at man gjerne drar frem noen fallskjermvideoer fra sesongen og ser på disse, ser hva man kan gjøre bedre, og nyte noen tilbakeblikk på sommeren. Ellers går det mye tid på andre aktiviteter. Blant annet klatring, padel, ridning og ski for å opprettholde en god grunnkondisjon, og generelt noe styrke og utholdenhetstrening på senter.

Første og andre vinteren(20-21/21-22) jeg drev med fallskjerm brukte jeg noen timer i vindtunellen for å forbedre det jeg ikke mestret i luften, men som jeg ønsket å mestre. Det gikk også litt tid på proflyerkveldene på Modern. Ellers en del andre aktiviteter for avkobling da det ofte kan bli veldig mye tid på en aktivitet, noe som kan gjøre det lettere å bli lei.

I år blir tiden brukt ganske annerledes med opptrening etter et ankelbrudd som stoppet sesongen litt tidligere enn planlagt. Jeg håper på å være klar til hopping på Bjorli i påsken 2024, og bruker fysio 1-2 ganger i uka i tillegg til svømming da de «vanlige» aktivitetene jeg har pleid å drive med på vinteren er noe utfordrende per dags dato. Ellers går det i å være sosial med andre, tenke igjennom hvordan sesongen har vært, hva jeg ønsker å oppnå neste år og se frem til en ny og bra sesong!

Powered by Labrador CMS