Instruktører spiller en særlig viktig rolle i sikkerhetskulturen i fallskjermhopping.

Holdninger og sikkerhet i fallskjermhopping

Holdninger er avgjørende for sikkerheten til oss fallskjermhoppere. En sterk sikkerhetskultur krever at vi bevisst arbeider med holdningsendringer og tydelige rollemodeller for å minimere risiko og fremme trygg atferd.

Publisert

Hva er holdninger, og hvorfor er de så viktige?

Holdninger er dype, varige meninger og reaksjonsmønstre som vi mennesker utvikler over tid. De kan beskrives som forutsigbare reaksjoner på ulike situasjoner, basert på våre oppfatninger av grunnleggende prinsipper og verdier. Holdninger er mer enn bare meninger, fordi de påvirker både følelser og atferd på en relativt konsistent måte. Våre meninger kan endre seg raskt, mens holdningene våre ofte er mer varige og danner grunnlaget for mange av våre automatiske reaksjoner. 

Våre holdninger spiller en viktig rolle i alle aspekter av livene våre, inkludert hvordan vi oppfatter og håndterer risiko og sikkerhet i fallskjermhopping. Holdningene våre styrer vår atferd, våre valg og motivasjon. Det er derfor avgjørende at vi forstår våre egne holdninger, spesielt når vi holder på med en aktivitet som involverer høy risiko. 

Holdninger og sikkerhetskultur i fallskjermhopping

Fallskjermhopping er en aktivitet som krever stor oppmerksomhet på sikkerhet. Den sikkerhetskulturen som eksisterer innenfor fallskjermmiljøet, formes i stor grad av de holdningene som utøvere, instruktører og organisasjonen har til sikkerhet. En sikkerhetskultur består av de verdiene, holdningene og normene som styrer hvordan mennesker i en organisasjon forholder seg til sikkerhetsregler og prosedyrer.

For å redusere risikoen for ulykker og hendelser er det avgjørende at vi har en god sikkerhetskultur i fallskjermhopping. Dette innebærer at vi alle har en felles forståelse av viktigheten av sikkerhet, og at det finnes klare normer og verdier som styrer hvordan vi skal opptre i ulike situasjoner. Det er også viktig at disse verdiene og normene er synlige i daglig praksis, og at de forankres gjennom rollemodeller og instruktører som går foran som gode eksempler.

Endring av holdninger og kultur

Å endre en eksisterende kultur og holdningene som støtter den kan være utfordrende. Vi mennesker er vanedyr og mange av våre reaksjoner er automatiserte. Når det gjelder fallskjermhopping, er det avgjørende at disse automatiske reaksjonene er riktige og basert på en sterk sikkerhetskultur. 

En effektiv måte å endre holdninger på er å gradvis innføre små endringer som til slutt kan føre til en større kulturendring. Det kan for eksempel være nyttig å regelmessig minne utøvere om viktigheten av våre sikkerhetsprosedyrer gjennom trening, samt å bruke tilbakemeldinger på en konstruktiv måte. Dette kan bidra til å øke bevisstheten rundt sikkerhet og over tid endre holdninger. 

Instruktører spiller en særlig viktig rolle i dette arbeidet. De må ikke bare følge sikkerhetsprosedyrene selv, men aktivt oppmuntre til riktig atferd hos andre. Å være en god rollemodell, gi tydelige tilbakemeldinger og fremheve positiv atferd er sentrale elementer i å utvikle en sterk sikkerhetskultur. 

Forholdet mellom sikkerhet, holdninger og resultater

For å sikre at fallskjermhopping utføres på en trygg måte, er det nødvendig at holdninger til sikkerhet er på plass i alle ledd av organisasjonen. Dette betyr at vi alle må være bevisste på risikoene og ha en positiv holdning til å følge sikkerhetsprosedyrer. Når holdningene våre til sikkerhet er gode, er sjansen for ulykker og skader mindre, og hele miljøet kan prestere bedre. 

Oppsummert, holdninger er fundamentet for hvordan vi oppfører oss i fallskjermmiljøet, og sikkerhetskulturen avhenger i stor grad av at våre holdningene er positive og godt forankret. Gjennom bevisst arbeid med holdningsendring og kulturbygging kan vi gjøre fallskjermmiljøet enda tryggere og mer velfungerende, til glede for alle som oss deltar.

Powered by Labrador CMS