September har vært helikoptemåned. Her er Magnus Neergaard fotograf. Foto er fra et hopp over Kjevik

Helikopter-September

Det har vært mye heli-hopping denne måneden

Det å hoppe fra et helikopter er en helt annen opplevelse enn å hoppe fra fly. Mangelen på umiddelbar luftmotstand kan gi ordentlig sug i magen, selv hos en meget rutinert hopper. Derfor er det ekstra gledelig at det har vært mange muligheter for helikopterhopping i September måned.

Kjevik fallskjermklubb

Kjevik fallskjermklubb har i en årrekke benyttet seg av LN-RAA (c-182) som hoppfly. I år derimot, av diverse årsaker, har ikke dette latt seg gjøre, og de har derfor måttet se etter alternative løsninger. Stavanger fallskjermklubb har lånt ut LN-ASD ved et par anledninger. Forsøk på å hente inn flykapasitet fra utlandet, primært Sverige og Tyskland, har ikke latt seg gjøre på grunn av korona. Til gjengjeld har klubben god kontakt med Torvald Rugsveen i Helifly (tidligere Noraviation), og han synes alltid det er gøy å fly fallskjermhoppere. Derfor har det gjentatte ganger blitt arrangert hopping fra helikopter som et alternativ. Og september var intet unntak.

Jeg vil vel med god tro mene at vi er klubben i Norge som har hoppet mest fra heli i år

Magnus Neergaard, Kjevik Fallskjermklubb

- Jeg vil vel med god tro mene at vi er klubben i Norge som har hoppet mest fra heli i år, sier Magnus Neergaard. -Vi har arrangert diverse hopping, blant annet hopping med ferske A-hoppere på elevjordet inne på Kjevik Lufthavn, landinger utenfor Luftforsvarets Skolesenter Kjevik fra diverse høyder, innhopp på hamresanden, innhopp på Lund, og til og med noen tandem har fått luftet seg.Vi har hatt enorm pågang med tandemforespørsler, men grunnet flymangel har vi kun klart å få et fåtall av disse opp i luften. Personlig synes jeg det har vært et veldig vanskelig år for klubben, da lite aktivitet har ført til lite engasjement hos mange. Det er imidlertid utrolig gøy å se alle de blide sjelene som møter opp når det omsider blir hopping. Vi er i gang med en avtale på et annet c-182 som jeg håper blir spikret snart, og ser frem til en ny sesong med moro.

Kyllingboogie

Tønsberg arrangerte sin årlige kyllingboogie, med innhopp over Erik Moholdt Mathisens gård i Sandefjord. Det skulle vært innhopp med det legendariske hoppflyet DC3, også kjent som Dakotaen. Dette ble kansellert på grunn av for mye sidevind for veteranflyet. Men i Sandefjord stod det helikopter klart til å ta folk opp på løft. 38 hoppere gjennomførte totalt 54 hopp, før festen gikk i gang med ertesuppe og flesk med stappe. Og i år igjen ble det servert den legendariske karamellpuddingen fra Furu gård. Festen sluttet litt tidligere enn normalt, på grunn av koronatiltak. Men neste år blir det full kyllingseremoni, med ordensbånd og høytideligheter. Undertegnede har faktisk aldri vært med på dette, men er veldig nysgjerrig på 2021.

Kristina Aarvold fra Tønsberg Fallskjermklubb fikk sine første 5 helikopterhopp i September. Hun var med på både kyllingboogie, og på Hemsedal Heliboogie, hvor dette bildet er tatt.

Årets kyllingboogie var den 15. i rekken. Den første utgaven ble holdt i 2004. O store kylling, Erik Moholdt Mathisen tok pause fra fallskjermhopping i 2009, og trodde egentlig at interessen for kyllingboogien ville avta etter at han ikke hoppet lenger. Men etterspørselen var formidabel, og selv i et år som 2020 var det krav fra hopperne om at det skulle gjennomføres så godt som mulig. Erik kaller det selv for en halv kyllingboogie. Normalt kommer det 200-300 tilskuere for å se hopperne, fordi det reklameres om det i lokalavis. I år ble det ikke annonsert på samme måte, men det var fortsatt en del skuelystne naboer som kom for å kikke. I år skjedde det dessverre en alvorlig ulykke på et av hoppene, men da det heldigvis ble klart at det ikke var kritisk, ble festen gjennomført som planlagt allikevel.

Hemsedal Heliboogie

I helga som var ble også Hemsedal Heliboogie arrangert. Daglig leder i Oslo fallskjermklubb, Sandi Allen har gitt frittfall en rapport: Boogien er et fellesarrangement mellom Skydive Oslo, Skydive Viken, Skydive Tønsberg og Skydive Voss. Arrangement er avhengig av fantastisk samarbeid med Hemsedal Café og Fonnafly. Arrangementet ble sponsorert av Pepsi (Carlsberg), House of Hygge, Larsen & Brusgaard og Tamt & Vilt foodtruck. Det ble gjennomført helikopterhopp fra 5000 ft og 10.000 ft, tandemhopping, sightseeingturer, guidet fjellflyging, bankett og afterparty. Det var i tillegg planlagt en Swoop challenge, presisjonskonkurranse og innhopp, men pga dårlig vær på lørdag måtte det meste avlyses. Sander Lien og Andreas Roksvåg produserte fantastiske filmer.

Redigering: Sander Lien

Didrik og Morten Wangen startet Hemsedal Heliboogie i 2012 og fortsatte gjennom 2017. Da hadde arrangement en kort pause mellom 2017-2019. I år var vi heldige, og fikk to helikoptere fra Fonnafly - AS350 and EC130 som tar 5 -7 personer, avhengig av type aktivitet. Pilotene og ground crew fra Fonnafly er top notch. I år skjedde det meste av aktiviteten på fredag, og vi fylte 207 slots. Vi begrenset antall deltakere for å overholde Norges Covid-19-restriksjoner. Til slutt var vi omtrent 100 mennesker med hoppere og stab. Vi er veldig takknemlige til sponsorene, personalet og deltakerne som gjorde 2020 så fantastisk. Vi lærte mye og gleder oss til 2021!

Tom-Erik Von Krogh-Martinsen i exit

Tom-Erik Von Krogh-Martinsen begynte med fallskjerm fordi han som stuper ønsket å komme høyere opp enn 10 meter, og ta enda flere saltoer. Han hadde følgende å si om sitt første helikopterhopp:
«Det var nydelig! Dette var som å stupe fra veldig høyt, i motsetning til når vi hopper fra fly så var dette stup rett ned uten noe luftmotstand. Jeg har stupt fra klipper og fjell hele livet, hoppet strikk fra 216 meter i Afrika, og nå endelig fallskjerm fra helikopter. Nå gleder jeg meg til å få hoppe fra luftballong! Samme frittfall, men uten en lyd».

Hvis noen vet om planlagt ballonghopping, er det viktig å si fra til Tom-Erik, med andre ord.

Powered by Labrador CMS