Norsk kvinnelig head down rekord

Det sies at det finnes en spesiell plass i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre, men det er ingen tvil om at det også finnes en fantastisk plass i himmelen for de som støtter og heier på hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Dette var i hvert fall tanken bak initiativet som samlet noen av Norges mest erfarne kvinnelige friflygere. Målet var å sette en norsk kvinnelig head down-rekord og samtidig bygge et sterkt fellesskap og løfte nivået for kvinner i fallskjermsporten på tvers av klubbene. I tillegg var ønsket å være synlig for ferskere hoppere, slik at disse kunne finne inspirasjon og motivasjon til å satse mot noe.

I løpet av våren og sommeren ble det arrangert to treningscamper på Voss, først i mai og deretter juni, hvor jentene fikk coaching fra erfarne rekordhoppere som Anna Moxnes, Petter Stensvold og Alana Bertram. I juli fortsatte treningen i Tønsberg, denne gangen med Heidi Lindewall som coach. Fra begynnelsen var det enighet som at alle skulle få trene på de ulike posisjonene som kreves i en head down-formasjon, for å utvikle allsidighet hos flyverne og gi dem mulighet til å mestre flere ferdigheter. 

Linda Aarøe Rasmussen, Stine Solberg, Iryna Lydova, Kristine Langeland Foss, Joanna Matyas, Kaja Nedregård, Hanne Thunem, Elisabeth Viken, Lene Sælen, Grete Viste og Anna Fasting har jobbet hardt gjennom våren og sommeren for å sette norsk kvinnelig rekord. Her med coach Dennis Barstad.

Rekordhelgen

Elleve kvinner samlet seg i Tønsberg helgen som var satt av til rekordforsøket. Dennis Barstad var med som coach og kameraflyver. Det fantes ingen tidligere offisiell kvinnelig norsk head down-rekord, bare rykter om en uoffisiell femmer. Dette gjorde det veldig oppnåelig å sette en ny rekord, selv om det krever mye.

Å sette en rekord er ingen enkel oppgave. Alt må planlegges til minste detalj. Hvem som flyr i formasjonen, hvem som holder i hvem og med hvilken hånd. Dette må tegnes opp meldes inn til dommerne på forhånd. Etterpå må man gjøre akkurat det man har sagt man skal gjøre, uten et eneste grep som er off eller på feil sted.

Rekordforslaget som ble sendt inn og jobbet mot lørdag.
Det resulterte blant annet i en uoffisiell ti-kvinners.

“Ingen kommer til å snakke om prinsessebryllupet i helgen,” meldte Grete Viste, deltaker og pådriver bak satsningen, mens flyet taxet ut for lørdagens første løft.

Med mindre enn et minutt til rådighet, og med en fart på over 300 km/t, må alle gjøre jobben samtidig. Dette krever et ekstremt fokus og presisjon fra alle rekordhopperne. Flere forsøk ble gjort i løpet av lørdagen, med uoffisielle rekorder på åtte, ni og ti kvinner. Alle viste at de kunne få til det som måtte gjøres, og det var ingen grunn til å ta noen ut av gruppen og satse på mindre rekord.

Mot slutten av dagen ble gjort noen justeringer i formasjonen, med blant annet bly og bytte av posisjoner, og alt lå til rette for å sette en offisiell rekord med elleve kvinner i løpet av dagens to siste hopp. Så ble flyet groundet.

Skuffelsen var stor i gruppen, men det ble raskt sett etter andre løsninger. De som kunne bestemte seg for å gjøre et nytt forsøk dagen etter, men da flyet fortsatt var ute av drift bestemte noen av jentene seg for å dra til Æra og Skydive Oslo for å fortsette rekordjakten der. 

En historisk rekord

Etter at noe frafall på grunn av sykdom, jobb og familieliv, var det til slutt syv kvinner som tok turen til Æra. Iryna Lydova, som på grunn av sin utenlandske lisens ikke kunne få plass i selve formasjonen, tok kamerarollen og filmet det som ble norskes første offisielle kvinnelige head down-rekord. Rekorden ble en 6-kvinners formasjon bestående av Kristine Langeland Foss, Elisabeth Viken, Hanne Thunem, Kaja Nedregård, Joanna Matyas og Anna Fasting.

Søndagens formasjon.
Norsk kvinnelig head down-rekord!

Veien er målet

Gruppen er stolte av både den offisielle rekorden og de uoffisielle, men aller mest av arbeidet som ledet dit. Selv om de fleste deltakerne er sterke og erfarne flygere, hadde få av de tidligere erfaring med statisk head down og formasjonshopping. Gjennom intensive treningshelger og målrettet utvikling har alle oppnådd en betydelig økning i ferdigheter og kompetanse, og dette betyr mer for jentene enn tallet i rekorden.

Med denne erfaringen er jentene nå godt rustet til å sette større rekorder i fremtiden, og de oppfordrer flere treningsglade og målbevisste kvinner til å bli med på reisen. Sammen har de vist at det finnes en spesiell plass i himmelen for kvinner som løfter hverandre opp.

Rekordjentene!
Powered by Labrador CMS