Nye norgesmestere er kåret

Det har vært spennende konkurranse i flere grener.

Artistiske grener

Freefly Intermediate

Ace’s and Alfred og Flettefine hadde begge erfarne og gode hoppere på laget, og lå dermed godt ann til å ta første- og andreplass i Freefly Intermediate. Det ble Ace’s og Alfred som stakk av med seieren til slutt. På tredjeplass kom Aquila Freefly fra Lesja Fallskjermklubb. I frirutinen gjennomførte de blant annet moves som er obligatoriske i Open, og man kan se at de også de har trent før årets. Det blir spennende å følge med på dette nye laget frem mot neste NM!

Freefly Open

I FF Open tok Wild Bunch raskt ledelsen og det ble tidlig avklart hvem gullet skulle bli med, om ikke de gjorde noen store feil i løpet av konkurransen. De scoret jevnt gjennom hele konkurransen, og førsteplassen var vel fortjent for guttene fra Nimbus Fallskjermklubb.

Team Aviatrix og SkyAces knivet om sølvet helt til siste slutt. Aviatrix scoret jevnt på frirundene sine, mens SkyAces prestasjoner varierte noe mer. Til tross for at SkyAces endret frirunden og scoret høyt på finalerunden var det ikke nok til å ta igjen forspranget Aviatrix hadde med seg fra de seks forrige rundene, og sølvet gikk dermed til jentene fra Tønsberg Fallskjermklubb.

For lagene under pallen ble det også spennende. Plasseringene på tabellen ble stadig endret, men det ble til slutt Fovere Freefly som stakk av med fjerdeplassen, før Trøndelaget og Skydots.

VFS

VFS4 Open

I VFS4 var det klart fra start hvem som kom til å ta gullmedaljen. Landslaget Blue Pelican raste fra de andre fra start og gjorde en svært god konkurranse. Wild Dominatrix og Blue Aces hadde en jevn kamp om andreplassen, og etter å ha tatt tre poeng i siste gjennomførte runde stakk Wild Dominatrix av med sølvet.

VFS2

VFS2 ble konkurransens klasse med flest lag. Det har vært god konkurranse om de tre plassene på pallen, men Megafun VFS tok ledelsen første runde og hold en jevn og høy prestasjon. SkyAces og Wild Bunch knivet lenge om sølvet, men etter femte runde fikk SkyAces et forsprang som holdt konkurransen ut.

Vingedrakt

Wingsuit Performance Open

I Wingsuit ble det arrangert åpent mesterskap og NM. Andrii Gryshchenko fra Ukraina og Ola Johansson fra Sverige delte pallen med landslagshopper Remi Damgaard i overall, i tillegg til at de var å finne i toppen på grenene speed, distanse og tid.

Wingsuit Performance NM

Remi Damgaard tok seieren i over all, speed og tid i NM. Bjørn Falkenberg var eneste vingedraktflyger utenom Remi som tok med seg gull hjem, etter å ha vært den som fløy lengst på distanse. Bjørn tok i tillegg bronse i over all og på tid.

Svein Myrabø fikk med seg bronse fra distanse. Andrii tok sølv i samtlige grener utenom speed, hvor han ble slått av Robert Sletten og måtte ta til takke med bronsen istedenfor.

Vingedraktflygerene med LN-JMP i bakgrunnen.

Formasjonshopping

Av Kjetil Nordin

Årets konkurranser ble noe av det mest spennende vi har sett. På mine 14 deltakelser, har jeg aldri sett lignende kamper om medaljene.

FS4 Intermediate

FS4 intermediate var ganske tydelig fra start, med tanke på gull og sølv. Lightning var nærme å ta gull i fjor, men hadde slitt med skader, og møtte opp til årets NM med mindre forberedelse enn de hadde ønsket. Urus hadde derfor et håp om å ha tatt igjen forspranget Lightning hadde fra i fjor. Det ble allikevel aldri spennende, og Lightning vant komfortabelt. Urus sikret også sølv med god margin. Men kampen om bronsemedaljen var levende lenge. Hear no Fear holdt tredjeplassen etter runde 3. Friday Knights yppet seg også, spesielt med en knallsterk runde 6. Men Space Girls ble det sterkeste laget til slutt, og sikret seg bronsen med seks poengs margin til de to andre lagene. Six Pistols kom passende nok på sjetteplassen, men laget fikk faktisk konkurransens høyeste score i siste runde, delt med gullvinner Lightning. Det står det respekt av!

Alle seks lagene i årets FS4 intermediate, kom fra Tønsberg Fallskjermklubb. Det er lov å håpe at flere klubber er representert neste år.

FS8

Spilledåsene er fornøyde med bronse i FS8.

FS8 var årets mest populære disiplin, med nesten 50 personer påmeldt, fordelt på 5 lag. Norgies 8 var store favoritter, med klart størst erfaring. Thygera kunne yppe seg, med sterke flyferdigheter. Og bak var det ganske åpent om tredjeplassen. Det viste seg ganske fort at det er en stor fordel at de fleste på laget kan dive poolen, og Norgies 8 vant komfortabelt. Thygerat ok allikevel en imponerende rundeseier i tredje hopp, hvor de kom a poeng med de gamle. Kampen om bronsen utspilte seg mellom Spilledåsene, og det eneste laget som ikke var fra Tønsberg, nemlig Grumsen fra Grenland fallskjermklubb. Men spilledåsene trakk det lengste strået, med en meget god sisterunde. Og med det vant jentene fra Aviatrix en sterk FS-medalje på årets NM, sammen med medlemmene fra firerlaget Gloriasses, og Audun Wik. Prestasjonen til The Flying Tacos, med 3 poeng i første runde, fortjener også honnør!

FS4 Open

Men den klart største publikumsopplevelsen i år, utspilte seg om medaljene i FS4. Faktisk var det spennende om alle 6 plassene i FS4 Open. Gloriasses og Iris lå lenge likt i kampen om femteplassen. Den kampen vant Iris, til tross for at de lå tre poeng bak på et tidspunkt. Litt lenger oppe på lista, kjempet fjorårets bronsevinner Thyra en kamp mot Grenland Grumsen om bronsen. Og her var det store svingninger. Thyra kom to poeng foran. Så var Grumsen ett poeng foran, etter neste runde. Plutselig var Thyra fire poeng foran igjen, bare en runde senere. Og sånn fortsatte det, helt til det stod helt likt, før den siste runden.

I kampen om gullet, stod det mellom de gamle gullgrossistene Norgyx/Norgies, og landslaget Agera. Denne kampen var mye jevnere. Ingen av lagene fikk noensinne mer enn to poeng ledelse på det andre. Og i denne duellen var det også helt dødt løp før siste runde.

Norgyx byttet inn Lise Nansen for Ole Petter Hjelle, halvveis i konkurransen, noe som gjorde at laget i realiteten ble Norgies. Norges mestvinnende FS-lag i både nasjonal og internasjonal sammenheng. Mange har prøvd å slå dem tidligere. Ytterst få har klart det.

Agera på sin side, tok et spenstig valg før årets sesong, og satset på et supertalent nesten uten erfaring. Faktisk var dette hans første konkurranse fra fly noensinne. Amund Meier virket som et kjempevalg, hvis man tenkte langsiktig. Men det var nok ikke alle som hadde trodd at Agera skulle være så gode allerede i år.

Som om det ikke var nok at vi hadde dobbel duell om medaljene, så var siste runde en av de kjappeste trekningene vi har sett på NM. Her var det duket for MANGE poeng, og alt kunne skje. Noen helt geniale arrangører fra tønsberg fallskjermklubb, klarte å sette opp storskjermvisning, hvor begge lag fra duellene ble vist samtidig. Først bronseduellen. Her hadde Thyra dessverre en dårlig exit, og det ble ganske fort tydelig at Grenland Grumsen ville ta seieren. Gratulerer så mye til Grenland! Det er alt for sjelden vi ser lag fra denne klubben ta medaljer i FS, så det er ekstra gledelig!

Så var det duket for finalen. Folk holdt hendene over øynene for å skygge for solen, og se bedre. Det var et ekstremt fokus. Alle så på skjermen. Exit går. Norgies er bare ørlite kjappere i gang, og ligger et halvt til et helt poeng foran, mens poengene tikker opp, omtrent samtidig som sekundene tikker ned. Plutselig går det et stort gisp gjennom hele publikum, som når et fotballag er nærme å score mål. Norgies buster poeng nr 17 og 18, og plutselig er det Agera som kommer foran. Folk lener seg lenger frem, og holder pusten uten at de er klar over det selv. Sekundene tikker ned. Poengene tikker opp. Ingen av lagene gjør flere feil, og de følger hverandre, til tiden er ute. Agera holder ledelsen. Agera vinner med to poeng.

Agera jubler hemningsløst, og alle klemmer alle. Seiersrusen flyr.

Et par minutter overhører undertegnede Lise si: ”Jaja, da er det bare mer motivasjon til neste år da”. Er det lov å håpe på en like spennende duell om et år? Jeg håper. For dette var GØY!

Norgiyx/Norgies er for alltid legender i norsk fallskjermsport. Nå har også Agera satt et tydelig avtrykk i norsk fallskjermhistorie. La oss håpe at det kommer mye mer godt fra den kanten!

Det eneste som manglet i årets NM, på magehoppingssiden, var representasjon fra flere klubber. 15 lag fra Tønsberg er fantastisk. 2 lag fra Grenland er gledelig. 0 lag fra samtlige andre klubber til sammen, må vi håpe blir bedre neste år.

Powered by Labrador CMS