Hardt trekk
Det er registrert 8 hendelser i OBSREG hvor hopper ikke har klart å gjennomføre trekk av hovedskjemen i normal høyde.
Hardt trekk (hard pull) eller andre vanskeligheter med trekket grunnet nytt eller lånt utstyr er dessverre ikke så uvanlig. Det er registrert 8 hendelser i OBSREG (fra 2015) hvor hopper ikke har klart å gjennomføre trekk av hovedskjemen i normal høyde. I tre av hendelsene trakk hopperen reserven selv, og tre av dem endte med aktivering av nødåpner. I de resterende to klarte hopperen til slutt å trekke hovedskjermen, men lavere enn minste tillatte trekkhøyde.
Fellesnevneren for hendelsene over er freefly-tab på håndtaket i kombinasjon med ingen eller mangelfull trening på bruken av denne.
En annen gjenganger er lite erfaring (under 100 hopp) og leieutstyr eller lånt utstyr. I de tilfellene hvor hopperen hadde mer erfaring, så var tidspress en faktor (back-to-back), eller wingsuit i kombinasjon med ukjent utstyr.
Alle hendelsene over kunne vært unngått ved trening på bakken og mer fokus på trekket i frittfall. Dette skal fremover være et større fokus på A-lisenskursene. I tillegg kan hver enkelt hopper være flinkere til å oppfordre andre til å trene.
Skal du låne bort ditt utstyr eller ser noen med nytt utstyr? Spør om hopperen har trent på trekket, og hjelp hverandre med gjennomføringen. Det å spørre andre om de har gjennomført noe som handler om sikkerhet bør tas som en takknemlighet for at andre bryr seg om deg.
Det er ønskelig fra SU sin side med Freefly-tab på alt sportsutstyr, da dette gjør riggen egnet til alle typer hopping ved å redusere sannsynligheten for utilsiktede åpninger. Ved kombinasjonen wingsuit og freefly-tab må hopperen derimot vurdere nøye om dette er en god kombinasjon. Sitter håndtaket plassert slik at du klarer å gjennomføre trekket uanstrengt? Har du planer om å fly i stor hastighet i alle vinkler og posisjoner?
Hendelsene over er alvorlige, og vi i SU ønsker derfor å informere alle om årsak samt hvordan unngå lignende situasjoner.
Under er en oversatt artikkel av Kevin Gibson (FAA Designated Parachute Rigger Examiner) om temaet.
By Kevin Gibson
Ask A Rigger
Tuesday, September 1, 2020
(oversatt av KI og korrekturlest av SU/Kristian Moxnes)
Altfor ofte har hoppere vanskeligheter med å trekke pilotskjermen, og resultatene er ofte alvorlige. En hopper får en ny rigg eller et mer freefly-sikkert håndtak med klaff (freefly-tab) for å gjøre riggen tryggere i frittfall, men så på det første hoppet—uten å ha øvd på trekk på bakken—oppstår det problemer.
Med enhver ny rigg eller endring i håndtaket på en gammel, bør du vurdere alle mulighetene, inkludert at du ikke har tenkt på dem alle. Som et minimum bør du øve på et komplett trekk på bakken. Øv mens du ligger på magen for å gjøre det mer tungvint å bevege seg og slik at riggen legger seg inn mot ryggen din (der den skal være ved når du trekker skjermen).
Hvis du har problemer med å nå eller trekke håndtaket mens du ligger på gulvet, vil det garantert være vanskelig i lufta. Forutse dette ved å trekke høyere enn normalt for å gi deg tid og hjernekapasitet til å takle en feil. Ditt nye oppsett kan ta et par hopp å venne seg til.
Produsenter tilbyr containere i ulike størrelser (for større og mindre skjermer), men også ulike former. Den samme containeren som tar en 170- og 160-kvadratfot hoved-reserve-kombinasjon, kan være høy og tynn, slik at håndtaket ender lavere på ryggen din der den er lett å nå, eller kort og tykk. Å downsize til en mindre container med samme form (forholdet mellom høyde og bredde på ryggputen) kan plassere pilotskjermen og håndtaket høyere på ryggen din og gjøre det vanskeligere å nå.
Hoppere har også forskjellige grader av fleksibilitet. Stivhet kan skyldes skader, alder, overutviklede skuldre eller kortere armer i forhold til kroppsstørrelse, for å nevne noe. Ikke alle rigger passer for alle. Mange uforberedte hoppere på den nedre delen av fleksibilitetskurven har opplevd å være ute av stand til å finne, og enda mindre berøre, bunnen av riggen under frittfall.
Håndtak med freefly-tab er vanskeligere å trekke ut, noe som både gjør dem sikrere og farligere på samme tid. De høye hastighetene i freefly kombinert med de forskjellige posisjonene krever ekstra sikkerhet for å forhindre at pilotskjermen begynner å jobbe seg ut før du er klar til å trekke selv. Så å bare trekke et håndtak med freefly-tab SKAL være vanskelig eller nesten umulig. Du må kanskje skyve det innover først for å fjerne flappen … noe du ikke ønsker å trene på i lufta. Igjen er det vanligvis bare noe å venne seg til, men det kan ta noen få hopp å få det inn i muskelminnet.
Når du plutselig står overfor et vanskelig trekk, vil fallskjermhoppet ditt gå fra fantastisk moro til skremmende. Mens hjernen din jobber med å prøve å behandle og organisere hva som skjer (en annen måte å beskrive panikk på), er alt som trengs handling. Riktig respons og etterfølgende prosedyrer er nøkkelen: Prøv å presse hardere på det andre forsøket—det kan virke mot sin hensikt, men løser ofte problemet med et vanskelig tilgjengelig håndtak.
Etter to forsøk på håndtaket, gå direkte på nødprosedyre. Det spiller ingen rolle hvor dumt det føles at du ikke kan trekke din egen pilotskjerm eller hvor nær du tror du er å få det til: Ikke tenk; utfør planen din. Å få en fin og ren åpning av reserven på en akseptabel høyde er langt bedre enn å dive eller spinne etter å ha forsøkt å finne håndtaket ditt mens du mister hvem-vet-hvor-mye høyde.
Det bør ikke være nødvendig å si at hvis du låner en rigg (gisp), vil du ønske å bli kjent med dens mest grunnleggende funksjoner ved hjelp av disse ideene.