Det er svært viktig at man ikke hopper før man har grønt lys.

Når fallskjermhoppere påvirker flysikkerheten

Vi fallskjermhoppere kan være med å skape farlige situasjoner i flyet. Dette kan blant annet skje når vi forstyrrer vekt og balanse eller når vi er uforsiktige med eget utstyr.

I en serie artikler fremover vil vi sette fokus på flysikkerhet. Du vil bli presentert for ulike situasjoner som kan oppstå, hvorfor de er farlige, eksempler på ulykker, samt forebygging og sikkerhetsrutiner. Artiklene er gjennomgått av pilot Lars Geir Dyrdal og skrevet med god hjelp fra Morgan Mackay, som selv har overlevd en flykrasj.

Vekt og balanse

Feil vektfordeling kan føre til at flyet steiler. Dette er særlig kritisk under take off når flyet er nære bakken eller på jumprun når flyet har lav fart. Les mer om vekt og balanse og hva vi fallskjermhoppere kan gjøre for å unngå farlige situasjoner i denne artikkelen.

Vi hoppere må nøye følge de instruksjonene vi får om hvor vi skal sitte, og bevege oss minst mulig under flyturen. Dersom det er nødvendig å justere vektfordelingen bør piloten kommunisere dette tydelig. Det er også viktig at man unngår overlast i flyet, og at hoppmester har opptelling før man går i flyet slik at det ikke er flere hoppere i flyet enn det som er manifestert.

Lav fart på jumprun og mange hoppere i døren kan ha forårsaket denne situasjonen. Se fra 00:30. Som du kan se vil det ikke være lett å komme seg ut av et spinnende fly.

Ulykken i Örebro, hvor ni fallskjermhoppere mistet livet, mistet piloten trolig kontroll over flyet samtidig som flyet var ustabil og baktungt. Det var ikke mulig å gjenvinne kontrollen i tide på grunn av den lave høyden.

Etter ulykken i Umeå er det konkludert med at lav flyhastighet (jumprun) og baktungt fly kan ha ført til at piloten mistet kontroll over flyet. En relativt fersk pilot, flyging i skyer (mangel på visuelle referanser) og endring av center of gravity kan være grunnen til at det ikke ble gjenvunnet kontroll på flyet. 

Prematur åpning i flyet eller i exit

Prematur åpning av hoved- eller reserveskjerm kan føre til at man får skjermen over flyets hale. Dette kan føre til strukturell skade på flyets hale eller at skjermen blir hengende igjen over halen. Begge deler kan føre til at flyet blir ukontrollerbart. Slike hendelser er heldigvis sjeldne, men ekstremt farlige dersom de oppstår. 

Vi må alle være gode til å sjekke utstyret vårt i flyet før døren går opp. Ta gjerne en rask titt på utstyret til dem rundt deg også. Samtidig må vi være flinke til å øve på utstabling

Annet

I denne hendelsen på Voss gikk det utrolig nok bra med både hopper og fly. En wingsuiter hoppet på rødt lys og traff halen på flyet. Det kunne gått veldig ille, men heldigvis kom man fra det med best tenkelig utfall - en høy regning og en god læringssituasjon.

Mens flyet klatrer er flyets trim brattere, som resulterer i en lavere hale, og man har høyere fart enn på jumprun. Hopper man før piloten har endret til flatere trim og senket farten øker sjansen for å treffe halen. Med en wingsuit, som har mye drag, gjør det enda mer sannsynlig.

Som hopper gjelder det å være oppmerksom på sin plassering i forhold til vingene og halen, samt ha mottatt tydelig signal fra pilot om at det er ok å forlate flyet. Hvilken flytype man hopper fra kan ha mye å si her.

Nødsituasjonene som utløses av hoppere er ofte helt mulig å forebygge, men krever disiplin og forståelse. Ved å følge etablerte rutiner og være bevisst på sin rolle i flyets sikkerhet kan vi bidra til å redusere risikoen for nødsituasjoner i flyet.

Ser du hvorfor denne hendelsen kunne endt katastrofalt? Selv om det gikk bra er det svært nyttig å dele slik at flere kan lære av situasjonen.

Powered by Labrador CMS