Erfarne WSP-utøvere uteble fra NM
Norgesmesterskapet i Wingsuit Performance på Grenland ble i år gjennomført uten noen av de mest erfarne utøverne. Valget om å benytte en Cessna 206 som konkurransefly skapte misnøye blant flere WSP-utøvere.
– Vi fikk valget mellom å hoppe fra en Cessna 206 eller å avlyse hele WSP-konkurransen. Dette oppleves som lite respektfullt overfor wingsuit-miljøet, sier Svein Myrabø, en erfaren utøver med fem tidligere deltakelser i WSP. Han legger til at det føltes ekstra leit siden det også var en Cessna Caravan tilgjengelig under konkurransen.
Svein valgte å stå over årets konkurranse, og peker på at avgjørelsen er begrunnet i sikkerhetsbekymringer for både fly og utøvere.
– Det handler ikke bare om komfort, men om sikkerheten, forklarer Svein.
Sikkerhetsutfordringer med store dresser
En av hovedutfordringene er at de mest erfarne utøverne bruker store vingedrakter, som gjør det vanskelig å bevege seg trygt rundt i flyet, spesielt når plassbytter er nødvendig. Plassbytte blir nødvendig når man ikke ser banen eller punktet man skal fly mot, for eksempel dersom det kommer en sky imellom.
- På en 206 må man delvis ut av flyet med minst en fot på trinnet. Dersom man ikke kan se punktet sitt må man klatre inn igjen samtidig som nestemann må frem i døren og tredjemann gjør seg klar. Da blir det tre personer som beveger seg rundt i flyet på lav droppspeed, og det er stor fare for å ramle ut, treffe halen eller gjøre flyet ustabilt, forteller Svein.
Tidligere landslagsutøver kritisk
Tidligere landslagsutøver Remi Damgaard deler Sveins synspunkter. Til tross for at han selv ikke kunne delta i årets mesterskap på grunn av en skulderskade, har han klare meninger om flyvalget.
– Jeg har mye erfaring fra å hoppe fra Cessna 206, og det egner seg absolutt ikke til konkurranser. Jeg ble forespurt om dette før avgjørelsen ble tatt, og var tydelig på at en 206 ikke er egnet, forteller Remi.
Han utdyper at selv om flyet fungerer fint til trening når man hopper alene og har god tid, blir det utfordrende under en konkurranse. Remi har vært i dialog med arrangørene og foreslått alternativer. Dersom flyvalget er basert på økonomi, mener han at deltakeravgiften heller kunne vært økt for å sikre et mer passende fly til konkurransen.
– Det er avgjørende for konkurransen at vi har den nødvendige roen og konsentrasjonen i sekundene før vi hopper. Uten det, går det utover både sikkerheten og kvaliteten på gjennomføringen, avslutter Remi.
Med en liten dør og stor dress er utfordrende å gjennomføre en trygg exit på den måten man vil gjøre det i konkurranse. Han viser til en film fra WSP fra USPA Nationals som illustrerer hvordan en exit skal foregå.
- Man får ikke sånne fraspark krypende på gulvet i en 206, sier han.
Selv om NM ble gjennomført, var det få av de mest erfarne utøverne som deltok i årets konkurranse.
Arrangørens perspektiv
Etter tilbakemeldingene fra fjorårets NM-komité og Avinors restriksjoner på luftrom, ble C-206 TED valgt som det beste flyet for årets NM, forteller representanter fra arrangørklubben Grenland Fallskjermklubb. De påpeker at valget er tatt i samråd med erfarne utøvere, som mente flyvalget ikke ville medføre store utfordringer.
Ønsket om å flytte NM i WSP ut av landet har blitt fremmet i WSP-miljøet, noe som har skapt delte meninger. Christian Skagsoset, vinner av årets NM i WSP, er glad for at NM ble arrangert lokalt. Han mener dette kan bidra til å øke interessen og tilgjengeligheten for nye og erfarne hoppere.
Lars Kristian Holt, hovedinstruktør ved Grenland Fallskjermklubb, hadde ansvar for sikkerheten under NM. Han fremhever at alle nødvendige tiltak ble gjennomført, som testflyvninger under exithøyde og begrensning på antall utøvere per løft. Bekymringer rundt sikkerheten er ifølge ham basert på feiloppfatninger uten rot i faktiske utfordringer.
Konkurransekomiteen uttrykker takknemlighet for at Grenland Fallskjermklubb ville arrangere mesterskapet, og understreker at ansvaret for sikkerheten ligger hos hovedinstruktør og sikkerhetsansvarlig.