Skills Camps i 2021
Hvilke planer har landslagene?
Landslagene i F/NLF har en lang tradisjon med å arrangere basic skills camps for medlemsmassen. Ofte arrangeres disse som en to-ukers camp i varmt klima, rundt påsketider. I år har vi en større landslagsgruppe enn på lenge, og den dekker over flere disipliner enn før. Hva skjer egentlig med basic skills camps i år?
Zion og Freefly camps
Zion er det eneste av landslagene som planlegger basic skills camp i tradisjonell forstand. Men hvis du melder deg på, er det med udefinert reisemål. Det er umulig å spå hva slags reiserestriksjoner vi lever under i siste halvdel av mars, og derfor har Zion valgt å arrangere en basic til hvor som helst, bare det er sol, lov og hoppe, og lov å reise dit. Anna Moxnes forteller at påmelding ikke kommer til å være bindende. Zion åpner for påmelding veldig snart, og sier at det er 70% sannsynlighet for at basicen kommer til å bli arrangert i Portugal.
Blue Pelican og VFS camps
Blue Pelican sier at de ikke har planer om å arrangere basic skills camps i år. Sannsynligheten for at det er mulig å arrangere noe i utlandet før sesongstart i Norge, er for liten. Et VM i august gir også veldig lite tid til å trene selv. Men laget har fortsatt tatt initiativ til å lære sin disiplin videre. For det første har de snakket med fungerende landslagsansvarlig, Marius Sotberg, om at de vil unngå at forskjellige disipliner arrangerer konkurrerende basic skills camps samtidig. Det mulige resultatet er at vi enten får en samlet skills camp med flere disipliner, eller forskjellige basic skills camps på forskjellige tidspunkt i løpet av året. I tillegg til dette, sender Blue Pelican forslag om å sette opp VFS 2-way som prøvegren på NM. VFS er klart den disiplinen som har høyest terskel for å delta i, og det har gjennom flere år vært lav deltakelse på NM i den tradisjonelle 4-way disiplinen.
Agera og FS camps
Agera har heller ikke planlagt basic camp i utlander, men det er planlagt en lagtreningsuke i Tønsberg. Uke 24 er det planlagt at minimum Agera og Zion kommer til å coache på Tønsberg, og alle lag i Norge er invitert. Det blir fokus på at lagtrening, seminarer etc. Audun Wik har tatt initiativet til arrangementet, og det er det nærmeste man kan komme en FS-basic i år. Det er foreløpig usikkert om Blue Pelican og Wingsuitlandslaget kommer.
Wingsuit
Wingsuitlandslaget består av fire utøvere, men i praksis er det et akro-lag med tre medlemmer, og en utøver som fokuserer på performance. Akro-laget består av Andreas Håland Hemli, Espen Fadnes og Amber Forte, mens Remi Damgaard er performance utøver.
Akrolaget har planer om å arrangere noen camper i Norge i løpet av sommeren. Det er ikke annonsert enda, men det kommer på facebook. Det blir i Tønsberg og på Voss. Den på Voss ser ut til å bli en 4 dagers camp, i helga rundt 17. mai.
Remi har et sterkt ønske om å trekke flere wingsuitere til performance grenen:
«Dette er wingsuiternes eget dragrace hvor vi flyr dritfort, vanvittig langt og drøyt lenge. Og, det har mange gode bieffekter som gjør wingsuitere til sikrere utøvere i lufta Jeg kommer til å tilby coaching i performance i sesongen 2021. Foreløpig er formen på dette fortsatt litt i planleggingsstadiet. Det er tenkt at coachingen kommer til å bli i en kombinasjon av teori og praksis. Dvs. med grunnleggende innføring i bruk av Flysight (GPS-enheten) og analyser av resultater, samt innføring i konkurranseregler for performance. Og selvfølgelig blir det stor vekt på flyteknikk i seg selv. For å kunne bli en god og effektiv utøver må en se disse tingene i sammenheng. Dette gir også en del positive sikkerhetsmessige bieffekter som bedre og mer inngående kjennskap til hvilket faktisk ytelsespotensiale ens egen wingsuit har. Dvs. hvor fort, hvor lenge og hvilken distanse kan drakten faktisk fly under gitte forhold. Det å kunne fly trygt helt hjem er alltids kjekt. Jeg er i gang med å sy sammen et opplegg og gleder meg til å sette det ut i praksis litt etter hvert utover våren.»
Oppsummering
Det blir mye å glede seg til utover våren og sommeren. Men vi må konkludere med at det av naturlige årsaker er vanskelig for landslagene å snekre sammen en kalender med både egentrening og coaching. Spesielt våren er veldig usikker. Men frittfall har stor optimisme med tanke på en god sommer med masse hopping.