VM i fallskjermhopping 2024

Norske lag sikrer sølv og høster erfaringer.

Publisert Sist oppdatert

Verdensmesterskapet i fallskjermhopping 2024, avholdt fra 4. til 12. oktober i North Carolina, USA, samlet nesten 300 av verdens beste fallskjermhoppere til en uke preget av spennende konkurranse og imponerende prestasjoner.

Med en delegasjon på 20 utøvere stilte Norge sterkt med fem lag i ulike disipliner. Lagene satte sitt preg på mesterskapet både med prestasjoner i lufta og gjennom samholdet på bakken. Delegasjonsteltet ble pyntet med norske flagg, oppblåsbare sofaer og vifter for å skape et hyggelig samlingssted mellom hoppene. Med Carl-Erik Tuv som head of delegation, fikk lagene viktig støtte underveis i konkurransen. 

God stemning under VM 2024.

Oceanside Pelican sikret sølv i VFS

I VFS sto Oceanside Pelican for Norges største bragd med en imponerende sølvmedalje. Etter en nervepirrende duell ble det avgjort i tiende og siste runde, der USA tok ett poeng mer og stakk av med seieren. Oceanside Pelican har lenge jobbet målrettet med å nå verdenstoppen, og sølvet bekrefter at de er blant de beste. VFS-landslaget har likevel blandede følelser om sølvet. 

- Sølv i VM er selvfølgelig stort, men det føles som et tap. Vi var det beste laget og hoppet raskere enn USA, men uheldige situasjoner, inkludert dommerfeil, gjorde at vi mistet poeng, forteller laget.

Likevel ser de på prestasjonen som et skritt fremover.

- Sølvet gir oss bare mer motivasjon til å komme tilbake sterkere, forteller de. 

Oceanside Pelican.

Agera med stabil innsats i FS4

I FS4 leverte FS-landslaget Agera en solid prestasjon. Etter en treg start hentet de seg inn og sikret seg en 7.plass, et resultat som samsvarer med lagets forventninger.

- Vi er mest fornøyd med vår omstillingsevne etter de tre første rundene. Det krevde mye mentalt fokus og samarbeid, forteller Agera. 

FS4 er en disiplin med mange profesjonelle lag som trener fallskjermhopping på fulltid, noe som gjør det utfordrende å nå topplasseringene. Det norske FS-landslaget klarte å slå flere lag de lenge har sett opp til. I tillegg slo de det belgiske laget Hayabusa i en av rundene.

- Selv om vi ikke bør finne glede i andres feil, er det vanskelig å ikke nevne at vi slo Hayabusa i runde 4, forteller de lurt. 

Wild Bunch og Fovere i artistiske grener

Element fra Wild Bunch sin frirutine.

Norges to lag i Freefly, Wild Bunch og Fovere, fikk bryne seg mot verdens beste lag i en disiplin som kombinerer teknisk presisjon kombinert med kreativitet og estetikk. Selv om ikke de norske lagene nådde pallen, høstet de mye erfaring.

Wild Bunch.
Fovere.

Wild Bunch forteller at de er fornøyde med egen prestasjon.

- Selv om vi kanskje ikke hadde så mye kniving om plasseringene, fikk vi kjørt vårt eget løp og hatt det gøy, forteller de.

For rekruttlandslaget Fovere handlet VM først og fremst om å hente erfaring. Deres mål var å ha det gøy å lære, og store smil i exitene vitner om oppnådd mål. 

Thyra viser viljestyrke i motgang

Norges kvinnelandslag i FS4 Female, Thyra, møtte tidlig utfordringer da et lagmedlem ble syk før konkurransen. Til tross for dette gav de alt de hadde og gjennomførte en god konkurranse og viser at de ikke gir opp til tross for motgang og utfordringer. Dette gir jentene et solid grunnlag for fremtidig suksess.

Head of delegation og Thyra.
Motgang stopper ikke Thyra.

Norge på verdensscenen

Prestasjonene under VM 2024 viser at Norge har etablert seg som en sterk konkurrent på den internasjonale fallskjermscenen. De norske lagene har lagt ned utallige timer med trening, både på hoppfelt og i vindtunnel, for å kunne prestere på dette nivået.

Erfaringene lagene har gjort seg fra årets mesterskap vil være nyttige for fremtiden, og det er ikke tvil om at Norge vil fortsette å hevde seg. Med innsatsen som er vist er det bare et tidsspørsmål før Norge står øverst på pallen. Lagene ser allerede frem til neste utfordring.

- Veien videre blir å jobbe med presisjon og unngå feil. Vi er mer motiverte enn noen gang til å gå for gull neste gang, sier Oceanside Pelican.

Her kan du se alle resultater og video fra rundene. 

Powered by Labrador CMS